Składniki :
- Płatki gryczane ( szklanka )
- Kilka migdałów ( ja dałam około 10-12 )
- 4 suszone morele ( polecam te ekologiczne, ale zwykłe też
bedą ok )
Zalewamy migdały i suszone morele gorącą wodą ( 15-30 minut,
nie jest to konieczne, ale lubię namoczone orzechy, wydobywa sie wtedy ich smak
i właściwości ). Szatkujemy na takie kawałki jakie nam odpowiadają. Do miski
wsypujemy płatki, morelki i migdały , mieszamy. Dolewamy tyle wody, aby
składniki się połączyły. Nakładamy łyżką na blachę, pieczemy w 180 stopniach
przez około 30 minut. ( jak lubicie chrupkie , to na 40 minut ).
Mi wyszło 16 sztuk, jednak możecie zrobić większe, lub mniejsze.
Co jest w nich najlepsze ?
- Są wolne od glutenu, cukru, laktozy , czyli nie obciążają
ciała, dzięki czemu czujemy sie energicznie i lekko.
- Są super alternatywą dla ludzi, którzy podróżują, jako
drugie ( lub pierwsze ) śniadanie do samolotu albo lunch do szkoły .
- Mają sporo błonnika, dlatego nie należy ich jeść zbyt dużo
( zresztą, nawet jakby ktoś chciał, nie da rady)
- Można modyfikować składniki według potrzeby lub upodobań
smakowych !
Następnym razem robię z bananem i orzechami włoskimi, albo
nie, z masłem orzechowym ;)
Wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuń