6/08/2014

Cookies for coffee-adicted


Składniki :

- Płatki gryczane ( szklanka )
- Kilka migdałów ( ja dałam około 10-12 )
- 4 suszone morele ( polecam te ekologiczne, ale zwykłe też bedą ok )

Zalewamy migdały i suszone morele gorącą wodą ( 15-30 minut, nie jest to konieczne, ale lubię namoczone orzechy, wydobywa sie wtedy ich smak i właściwości ). Szatkujemy na takie kawałki jakie nam odpowiadają. Do miski wsypujemy płatki, morelki i migdały , mieszamy. Dolewamy tyle wody, aby składniki się połączyły. Nakładamy łyżką na blachę, pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. ( jak lubicie chrupkie , to na 40 minut ).
Mi wyszło 16 sztuk, jednak możecie zrobić większe, lub mniejsze.

Co jest w nich najlepsze ? 

- Są wolne od glutenu, cukru, laktozy , czyli nie obciążają ciała, dzięki czemu czujemy sie energicznie i lekko.
- Są super alternatywą dla ludzi, którzy podróżują, jako drugie ( lub pierwsze ) śniadanie do samolotu albo lunch do szkoły .
- Mają sporo błonnika, dlatego nie należy ich jeść zbyt dużo ( zresztą, nawet jakby ktoś chciał, nie da rady)
- Można modyfikować składniki według potrzeby lub upodobań smakowych ! 

Następnym razem robię z bananem i orzechami włoskimi, albo nie, z masłem orzechowym  ;) 
 Inne alternatywy to rodzynki + siemię lniane , daktyle + orzechy brazylijskie lub żurawina i pestki słonecznika. Możliwości jest milion, zależy od inwencji twórczej.  

1 komentarz: